Bakfietsmoeders en bakfietsouders: een maatschappelijk fenomeen?

bakfietsmoeders

Bakfietsmoeders en bakfietsouders.

Ze zijn een heus fenomeen in Nederland!

Er worden zelfs boeken en artikelen over ze geschreven.

Maar hoe zit dat nou eigenlijk met die bakfietsmoeders? Waarom worden ze zo genoemd, en waarom roepen ze zoveel emotie op?

Definitie Bakfietsmoeders: wat zijn dat eigenlijk?

Algemeen Nederlands Woordenboek

Het Algemeen Nederlands Woordenboek geeft de volgende definitie van een bakfietsmoeder:

'Is een moeder; is een vrouw; is een persoon. Draagt volgens het stereotiepe beeld een bloemetjesjurk of bolletjesjurk. Woont relatief vaak in een stad. Gebruikt een bakfiets om haar kind of kinderen te vervoeren, bv. van en naar school.

Ensie

Op Ensie vind je een wat meer neutrale definitie van een bakfietsmoeder:

'Ouder die de kinderen in een bakfiets vervoert.'

Blogger en drs. Nederlands Puntann

Ook blogger Puntann waagt zich aan een omschrijving van de term bakfietsmoeders:

'Iedereen die zichzelf wel eens met gevaar voor eigen leven in dat gedeelte van Utrecht heeft gewaagd dat begint bij de Nachtegaalstraat, kent ze wel: de bakfietsmoeder. Zegt deze term u helemaal niets? Ik zal u even verder inlichten. Het gaat hier om dames in de leeftijd van eind twintig tot begin veertig, die het goed voor elkaar hebben, met een baan, een man en een huis in één van de mooiste buurten van Utrecht. En, natuurlijk, de kids.'

Wie herkent déze bakfietsouders ; ) ?

Bakfietsmoeders: waarom roepen ze zoveel emotie op?

Hierboven las je de enigszins neutrale definities van een bakfietsmoeder. Maar het is geen neutraal woord. Het heeft een bepaalde lading gekregen, en die is niet onverdeeld positief.
Bovendien wordt de term bakfietsmoeder vaak gebruikt om iemand (negatief) te typeren. Zo wordt er graag gezegd dat de kinderen van bakfietsouders namen hebben als Storm, Wolf of Sterre.

Bakfietsen nemen relatief meer ruimte in

Een belangrijke reden hiervoor is dat bakfietsen nu eenmaal meer plek in nemen dan gewone fietsen. De afkeer voor bakfietsouders komt dan ook meestal van weggebruikers die last van ze hebben. Ook vervelend parkeergedrag speelt een rol. Bijvoorbeeld als een ouder de elektrische bakfiets pontificaal voor een ingang parkeert.

HP/ De Tijd

In HP/ De Tijd schrijft Pauline Bijster hierover:

'Deze twee mensen hebben kinderen, en willen graag een bakfiets, maar ze durven niet. Want ze willen niet zo’n ‘bakfietsmoeder’ of ‘bakfietsvader’ worden omdat je er ongevraagd het imago van hippe bobo, idealist, egotripper, grachtengordelouder of wat het dan ook is, bij krijgt. In ieder geval iets wat zij niet willen zijn. Een week ervoor zei mijn schoonzusje het: “Nee, wij hebben geen bakfiets. Dat kan écht niet meer.'

Flair

Ook in Flair verscheen een artikel over de beelden die het woord Bakfietsmoeder oproept:

'Aan de bakfiets kleeft ook het beeld van De Bakfietsmoeder. De energieke, altijd vrolijke moeder met bloemetjesjurk en rode pumps. Die bij thuiskomt na een ochtend pierenbad, picknick en madeliefjes plukken, het schort voordoet en met de kids cupcakes gaat bakken.'

Net als in het artikel in HP/ De Tijd wordt dit beeld vervolgens weerlegd, door een gewone moeder die haar bakfiets simpelweg gebruikt omdat hij zo handig is.

Het is gewoon een fiets hoor!

Terecht roept Pauline Bijster op om te stoppen met het typeren van 'de bakfietsouder'. Het gaat uiteindelijk namelijk gewoon om een fiets.

Elektrische bakfietsen zijn gewoon enorm handig

Niet voor niets zijn elektrische bakfietsen populair onder jonge ouders. Ze zijn namelijk gewoon heel erg handig. Bovendien zijn ze beter voor het milieu dan de auto. Zo gebruikte Pauline Bijster haar bakfiets dagelijks in plaats van de auto!

Renske Hoff: 'Ik wil nooit meer zonder!'

Renske Hoff had last van alle vooroordelen over elektrische bakfietsen. Tot ze er kennis mee maakte op de camping in Bakkum. Inmiddels heeft ze er ook eentje thuis in Amsterdam. En ze wil nooit meer zonder, schrijft ze op online magazine Me to We.

'Geen gezeik meer met bungelende tassen aan mijn stuur, geen paniek meer wanneer de kinderen zestien prijswinnende knutselwerken hebben gemaakt op het kinderdagverblijf, geen wanhoop meer als de kinderen jarig zijn en ik moet met mijn prachtige kant-en-klare traktaties op pad, geen ellende wanneer er een kindje wil komen spelen of komt logeren.'

Bakfietsouders dragen bij aan een beter milieu

Bakfietsouders maken een duurzame keuze door hun kinderen rond te rijden met een bakfiets in plaats van in de auto.
  • Elektrische bakfietsen zijn 30 keer schoner dan auto's
  • Bakfietsen nemen altijd nog minder plek in dan een auto.
  • Kinderen komen zo meer buiten en krijgen buitenlucht.
  • De bakfietsmoeders krijgen hun dagelijks portie beweging wat goed is voor lichaam en geest, en dat is weer goed nieuws voor de gezondheidszorg in het algemeen.

Tot slot

Net zoals je een tijdje King Louie vrouwen had, zo heb je tegenwoordig dus bakfietsmoeders. Maar uiteindelijk zijn het gewoon vrouwen die proberen hun kinderen op de best mogelijke manier naar hun bestemming te brengen.
En met een elektrische bakfiets doen ze dat op een duurzame manier.
Dus ik zou zeggen, lang leve de bakfietsouders!

Wil jij een Bakfietsouder worden?

Verlang jij stiekem naar een elektrische bakfiets? Laat je dan niet langer weerhouden, en wordt gewoon bakfietsouder. Bij fietsspecialist Mantel kun je elke dag binnenlopen en een proefritje maken op een elektrische fiets of elektrische bakfiets. Ze hebben superstores in Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Rotterdam.
Vind je dat te ver?
Dan kun je hun uitgebreide assortiment rustig bekijken in hun webshop en daar een bestelling doen.
Leestip: High Five Project lopen en fietsen naar school belonen.

Wat vind jij van het fenomeen bakfietsmoeder en bakfietsouders in het algemeen?

Gebruikte bronnen onder andere: Duurzaamheidskompas, Parool, Puntann, Volkskrant, 360 magazine, Instituut voor de Nederlandse taal, Haerlems Bodem, Imgerd, HP/De Tijd, Good Girls Company, Me-to-we, Ensie, Flair

Bron afbeelding: FaceMePLS from The Hague, The Netherlands, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *