Groen leven: maar hoe? 11 praktische stappen

Groen leven


Groen leven
.

Het klinkt mooi, maar ook een beetje abstract.

Maar Kari van der Heide windt er in haar boek De groene mama geen doekjes op.

Groen leven is geen vrijblijvende keuze meer.

Niet als we willen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog een goed leven hebben.

Waarom  groen leven?

Kari schrijft in de inleiding van De groene mama:

'De komende 30 tot 50 jaar zijn cruciaal voor het klimaat en onze aarde. Dan zal duidelijk worden of en hoe de mens in staat is om te veranderen, écht te veranderen. Zo niet, dan moet ik mijn kinderen op een dag achterlaten in een wereld die binnen afzienbare tijd onleefbaar is.'

Het is dit sentiment, deze wetenschap die Kari motiveert om haar een groen leven te leiden. We kunnen de boel nog redden! Maar dan moeten we nu wel actie ondernemen.

Hoe groen leven?

Kari heeft er vertrouwen in dat we het kunnen, maar snapt ook dat velen bij groen leven denken:

  • Maar wat moet ik dan doen?
  • Wat kan kan ik doen?
  • Hoe kan ik groener leven?
Daarom geeft ze in haar boek De groene mama hele concrete stappen die je kunt zetten.

Groen leven in De groene mama

Hieronder een overzicht van de onderwerpen die Kari bespreekt in haar boek over groen leven als moeder.
  1. Groen zwangeren: koop niet een compleet nieuwe garderobe, maar kijk welke gewone kleding ook geschikt is tijdens je zwangerschap. Als je kleding koopt, kies dan kleding die je ook na je zwangerschap nog kunt dragen. En koop duurzaam.
  2. Groene kraamtijd
  3. Natuurlijke cosmetica
  4. Plantaardig eten is bij Kari ook onderdeel van een groen leven. Kari is zelf inmiddels een veganist.
  5. Duurzaam speelgoed: houten speelgoed van duurzaam FSC-hout is de basis van een duurzame speelgoedcollectie aldus Kari. Naast houten speelgoed kun je kiezen voor speelgoed van gerecycled plastic, rubber en siliconen. Kari noemt het merk Green Toys als voorbeeld. Speelgoed van milieuvriendelijke stof is ook een goede optie. En tweedehands speelgoed is ook altijd goed natuurlijk als het gaat om groen leven.
  6. Plasticvrij leven. Kari's tips richten zich vooral op boodschappen doen zonder allerlei plastic. Ze adviseert onder andere herbruikbare tasjes en bakjes voor groente, fruit etc.
  7. Duurzame kleding: denk aan kleding van duurzame materialen zoals Tencel, bamboe en linnen. Of koop gewoon tweedehands bijvoorbeeld bij Vinted.
  8. Ecologisch schoonmaken. Schoonmaakmiddelen hoeven inderdaad niet duur te zijn. Kari noemt de bekende Grote 3: Groene zeep, Soda en schoonmaakazijn.
  9. Milieuvriendelijk vervoer en reizen. (Hier miste ik de optie van elektrische auto, laadpalen en zonnepanelen! Hieronder meer daarover)
  10. Milieuvriendelijk feestvieren
  11. Milieubewust opvoeden. Dit doe je door je kind veel mee naar buiten te nemen, en in contact te brengen met de natuur. Ga daarnaast bijvoorbeeld samen koken en benoem tijdens het koken de producten en waar ze vandaan komen.
  12. Kies voor SOS armbandjes die je meerdere keren kunt gebruiken.

Groen leven: vervoer en reizen

Ik was erg benieuwd wat Kari zou schrijven over groen leven en vervoer. Aangezien ik op het platteland woon, is hier geen openbaar vervoer, en doe ik noodgedwongen best veel met de auto. Hoewel ik wel een elektrische fiets heb inmiddels.

Kari loopt zoveel mogelijk

Kari zelf loopt bijna alles met haar dochters. Ze noemt vele voordelen: je tempo wordt rustiger, je bent veel buiten, goede gesprekken met kinderen, je wordt je beter bewust van wat je ziet, je krijgt veel beweging. Maar ik vermoed dat Kari in de stad woont, en dan is 'overal naartoe lopen' wel een stukje makkelijker dan op het platteland.
Maar stel dat je zoals ik toch vaak noodgedwongen de auto moet pakken. Dan kun je de CO2-uitstoot van je auto bijvoorbeeld compenseren via Treesforall.nl schrijft Kari. Op die manier verander je je leefstijl niet, maar compenseer je hem wel.

Ik miste de optie van de elektrische auto en laadpalen

groen leven
Bron: OfferteAdviseur

Bij dit onderwerp miste ik de optie van een elektrische auto en laadpalen. Een auto stoot inderdaad CO2 uit, maar een elektrische auto natuurlijk niet. En als je dat nou ook nog combineert met zonnepanelen en je eigen laadpaal kun je heel milieuvriendelijk autorijden.

Gemiddeld ben je aan een laadpaal voor particulieren (inclusief plaatsing) zo'n 1350 euro kwijt, inclusief BTW. (Bron: OfferteAdviseur)
Maar als je in de stad woont zijn er vaak ook veel publieke laadpalen waar je jouw auto kunt opladen. Om je auto op te laden heb je een oplaadkabel, een oplaadpaal en een oplaadpas (voor publieke laadpalen) nodig.
Voor openbare laadpalen heb je een abonnement nodig in de vorm van een pasje. Die houd je voor de laadpaal, en dan weet de leverancier wie de laadpaal gebruikt heeft.

Groen leven volgens De groene mama

De groene mama is een vriendelijk boek dat op een goed moment komt voor een groen leven. Welke ouder wil nu niet dat zijn of haar kinderen later ook een goed leven kunnen leiden op deze planeet die we aarde noemen?!
Kari's tips zijn praktisch en makkelijk toe te passen. Ze geeft zelfs een handig tijdschema als je je overweldigd voelt
Ik vind het boek De groene mama beslist een aanrader voor iedereen die groen wil leven. Ik zou het bijvoorbeeld graag als kraamcadeau geven. Maar ook voor ouders van al wat oudere kinderen is dit een waardevol boek!

Praktische informatie over De groene mama en groen leven

De groene mama is voor 22,95 te koop bij bol.com. Maar de duurzame keuze is natuurlijk het eBook! En die kost maar 14,99.

groen leven

Leestip

Haarborstel schoonmaken in plaats van een nieuwe kopen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *