Thuisblijfmoeder jaloers op 'werkende' partner

thuisblijfmoeder

Op Nu vandaag staat het verhaal van een thuisblijfmoeder die jaloers is op haar partner die wel fulltime 'mag' werken en zij niet.

Thuisblijfmoeder is jaloers op haar partner

De kinderen zes maanden en twee jaar oud. Verstandelijk vindt deze thuisblijfmoeder dat ze niet mag mopperen, maar ze kan het moeilijk verkroppen dat ze niet langer 'een professioneel gelijke' is.

  • Ze krijgt regelmatig reacties uit haar omgeving dat ze boft dat ze in zo'n 'relaxte' positie zit.
  • Haar partner is heel blij met de huidige situatie. Hij ziet de waarde van een ouder die thuis is voor de kinderen.
  • Ze is bang dat haar man haar ondankbaar zal vinden als ze aangeeft dat ze hun kostwinnersmodel niet fijn vindt.
  • Ze vindt thuis zijn bij haar kinderen vaak 'helemaal niet leuk'. Ze wordt horendol van de kinderliedjes en haar armen zijn aan het eind van de dag moe van al het tillen en wiegen.
  • Deze thuisblijfmoeder geeft aan dat ze het mist om haar hersenen te gebruiken.

Als je ergens voor kiest, moet het toch Leuk zijn?

Dorien Yassa, gz-psycholoog verklaart dat als iets als een keuze wordt beschouwd we automatisch vinden dat het dan ook Leuk moet zijn. Anders zou je er toch niet voor kiezen? Dat kan het lastig maken als je eigenlijk niet blij bent met de situatie die je dus zelf hebt gekozen.

Haar advies aan deze thuisblijfmoeder is om meer ruimte voor zichzelf te zoeken en te onderzoeken wat zíj graag wil.

Wat te doen?

De gevoelens van onvrede van deze thuisblijfmoeder zijn een signaal dat ze niet blij is met de situatie. Maar wil dat dus zeggen dat ze een verkeerde keuze heeft gemaakt? Of is haar onvrede ook een weerspiegeling van de maatschappij die zegt dat je alleen je hersenen gebruikt in een betaalde arbeid?

En zou het kunnen dat ze ten prooi is gevallen aan de Leukheids cultus, volgens welke alles altijd Leuk moet zijn?

Wat zijn de opties?

  • Ze zou een cursus kunnen volgen om het gevoel te krijgen dat ze haar hersenen gebruikt. Of vrijwilligerswerk gaan doen waarbij kinderen mee kunnen. Denk aan werken bij een spelotheek of ouderen bezoeken. Of een mamablog beginnen ; )
  • Soms kan het al helpen om elke dag een uur tijd voor jezelf te krijgen. Bijvoorbeeld door een oppas, of om de beurt oppassen op elkaars kinderen met een collega moeder.
  • Een sport kan helpen om frustraties af te schudden en kan een moment voor jezelf zijn. Veel sportscholen bieden ook opvang aan voor kinderen terwijl de ouder sport!
  • Ze kan overleggen met haar partner en kijken of zij ook weer buitenshuis aan het werk kan. In het artikel klinkt het alsof haar partner een veeleisende baan heeft. Mocht hij niet minder uren kunnen werken, dan zouden ze kunnen kiezen voor kinderopvang.

 

Er zijn maar liefst 119 reacties op het verhaal van deze thuisblijfmoeder.

Lees hier het artikel en de reacties!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *