Kijktip De stand van Nederland: kinderen als een probleem dat opgelost moeten worden

de stand van nederland

De stand van Nederland is een onderzoeksprogramma van drie jonge programmamaaksters: Jill Bleiksloot, Elif Isitman en Raquel Schilder.

In het programma bekijken ze economische vraagstukken door de bril van millennials.

Op zaterdag 4 maart ging het over de combinatie kinderen - betaalde arbeid met als titel: Generatie Powervrouw?

De stand van Nederland: Generatie Powervrouw?

De aflevering bevat de standaard ingrediënten als het gaat om vrouwelijke arbeidsparticipatie:

  • Hoe het vroeger was, met een korte historische schets om te laten zien hoe erg het vroeger was, en hoe ver we zijn gekomen.
  • Hoe goed het is dat vrouwen nu veel meer mogelijkheden hebben.
  • Hoeveel er nog verbeterd moet worden.
Ondanks deze bekende ingrediënten vond ik het toch interessant. Jill Bliekschoot slaat er toch maar mooi in om in een klein half uurtje een veelomvattend onderwerp kernachtig in beeld te brengen.

Het kind als probleem

Wel vond ik dat de rode draad in deze aflevering van De stand van van Nederland toch een beetje 'het kind als een probleem dat je moet oplossen'. Want daar komt het eigenlijk wel op neer. Zo gauw je als echtpaar kinderen wenst, en krijgt beginnen ook de problemen.

Want de norm is inmiddels dat je uiteraard allebei een baan buiten de deur wilt.

Maar dat valt niet mee door tekort aan kinderopvang, en een schoolsysteem dat kinderen om de haverklap naar huis stuurt.

Het 'Het is financieel niet haalbaar' argument

Jill Bliekschoot oppert voorzichtig tegen één van de moeders of thuisblijven dan geen betere optie zou zijn. Maar die antwoord ferm dat het tegenwoordig financieel niet meer haalbaar is om maar één verdienende partner te hebben.
Hoewel ik zeker niet wil uitsluiten dat dit in veel gevallen waar is, wil ik net zomin uitsluiten dat een eenvoudiger leefstijl die financiële ruimte sóms wel degelijk kan creëren.

Positief beeld van vaders

Ook leuk aan deze documentaire vond ik dat de mannen die erin voorkomen stuk voor stuk betrokken zijn en hun steentje bijdragen. Er is niet zoveel van het gebruikelijke geweeklaag dat Nederlandse mannen 'te weinig' doen.

Het Finse model voor ouderschapsverlof

Interessant vond ik het idee van het Finse model voor ouderschapsverlof. Juriste en econome Eline Leijten pleit hiervoor in deze aflevering van De stand van Nederland.

Volgens het Finse model krijgen beide ouders 160 dagen betaald ouderschapsverlof na de geboorte van een kind.

Ook als je ondernemer, zzp'er, student of werkloos bent.

Is het Finse model financieel wel haalbaar?

Jill vraagt Eline of dit economisch wel haalbaar is. Daar kan Eline kort over zijn: 'Ja!' Sterker nog, op den duur ben je goedkoper uit, omdat minder mensen een burn-out krijgen. Bovendien bezuinig je hiermee  op de dure en intensieve babyopvang! Ik ga ervan uit dat dit is omdat babyopvang dan dus niet meer nodig is.
N.B. Door beide ouders ouderschapsverlof te geven, worden mannen en vrouwen even aantrekkelijk/onaantrekkelijk als werknemer.

Conclusie over De stand van Nederland

De aflevering Generatie Powervrouw is bijzonder interessant en een echte aanrader om te kijken. In een half uur tijd krijg je een goed beeld van de stand van zaken.
Het enige minpuntje is wat mij betreft de impliciete boodschap dat een kind krijgen een probleem is dat moet worden opgelost.

Generatie Powervrouw kijken?

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *