Romy Boomsma en Loes Reijmer: over moederschap, influencers en Instagram!

loes reijmer versus Romy Boomsma

Afgelopen vrijdag schreef Loes Reijmer in haar column over Romy Boomsma, moeder van Bobby Jo en Mozes en vrouw van Arie Boomsma.

Op haar Instagram account deelt Romy Boomsma persoonlijke bevindingen en fragmenten uit haar leven.

Loes Reijmer: Romy Boomsma verheerlijkt onhaalbaar ideaalbeeld


Loes Reijmer schrijft in de betreffende column dat ze vreest dat Romy Boomsma via Instagram een moederschap propageert dat de emancipatie niet helpt. En omdat ze een zogenoemde influencer is, beïnvloeden haar posts andere vrouwen.

'De posts van Boomsma verheerlijken het natuurlijke moederschap, de totale opoffering, het vastgesnoerd-aan-je-kind-zitten en borstvoeding boven alles. Dingen die niet echt verenigbaar zijn met werk of het voor moeders toch nog altijd problematische concept genaamd ‘een eigen leven’, of pardon: ‘een uurtje voor jezelf’.

Romy Boomsma's reactie op Loes Reijmer


Romy Boomsma reageerde op haar beurt op de column van Loes Reijmer.

'Dat ik nu niet werk betekent niet dat ik alleen maar zorg, wel dat we als stel hebben gekozen geen gebruik te maken van opvang maar het samen in te vullen tot ze naar school gaan. Maakt die keuze mij minder geëmancipeerd? Juist niet, het is namelijk mijn keuze en ook dat is emancipatie als je zo graag wil labelen.'

Er stond een column in de krant van afgelopen vrijdag waarin de columniste mijn invulling van het moederschap als zorgelijk bestempelde. Termen als ‘totale opoffering’, ‘vastgesnoerd-aan-je-kind’ en ‘borstvoeding boven alles’ schijnen ‘adviezen’ te zijn die ik geef. Met het ‘propageren’ van mijn persoonlijke invulling van het moederschap, en dat dit veel raakvlakken vertoont met natuurlijk ouderschap schijn ik een probleem te vormen voor de emancipatie. Deze gefrustreerde column gaat over mijn Instagram pagina, maar blijkbaar daardoor ook over mijzelf en de keuzes die ik maak. Ik deel op mijn Instagram persoonlijke bevindingen en gedachtes, propageren zou ik het niet bepaald noemen. Meer fragmenten uit mijn eigen leven. Moederschap draait voor mij volledig om op mijn gevoel afgaan, altijd. Deze jaren thuisblijven ervaar ik als een luxe positie. Van Instagram zou ik mijn werk kunnen maken en daar een flink salaris aan kunnen verdienen maar dat hou ik bewust af, antimodernisatie? Ik vind die mogelijkheden creëren júist van nu en de kijk van de columniste op emancipatie nogal ouderwets. Dat ik nu niet werk betekent niet dat ik alleen maar zorg, wel dat we als stel hebben gekozen geen gebruik te maken van opvang maar het samen in te vullen tot ze naar school gaan. Maakt die keuze mij minder geëmancipeerd? Juist niet, het is namelijk mijn keuze en ook dat is emancipatie als je zo graag wil labelen. Fulltime moeder ben je op het moment dat je een kind krijgt, of je die uren fulltime met ze wil, kan of mag doorbrengen is volledig je eigen invulling maar hoe moeilijk is het om anderen in hun waarde te laten. Ik ben niet van plan onze kinderen borstvoeding te geven tot hun achttiende, of ze in een doek op mijn rug te knopen tot ze uit huis gaan. Maar blijkbaar zorgt de eerste levensjaren van de kinderen bij hen zijn al voor genoeg opschudding. Zo’n column over mij schrijven voelt meer als het wegschrijven van schuldgevoelens, dan dat ik nu het gevoel heb dat mijn keuzes niet de juiste zijn voor ons gezin. Kom op, zorgelijk? Ik kan duizenden dingen als zorgelijk bestempelen maar doen wat ik goed acht voor onze éigen kinderen is dat niet.
Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op

Mooie plaatjes niet verenigbaar met emancipatie?


Inmiddels heeft Loes Reijmer gezegd dat haar column geen persoonlijke aanval op Romy Boomsma is, maar op Romy als mérk. Ze heeft willen aangeven dat de mooie plaatjes die Romy Boomsma op haar Instagram account laat zien moeilijk te verenigen met een 'werkende moeder'. En dat het daarom niet goed is voor de emancipatie.

Loes Reijmers is visie tekenend voor de dubbele moraal als het gaat om de zogenaamde vrije keuze.

Ik kan Romy Boomsma geen ongelijk geven als ze Loes Reijmers kijk op emancipatie omschrijft als ouderwets. Loes Reijmers definitie van emancipatie is tekenend voor de dubbele moraal van de zogenaamde keuzevrijheid.

Alleen als je kiest voor een fulltime baan doe je het als vrouw goed anno 2018.

En inderdaad: de plaatjes op Romy Boomsma's Instagram account bieden een behoorlijk rooskleurig beeld van het moederschap. Maar dergelijke geromantiseerde beelden zie je vaak ook in tijdschriften. En gezien de Loedermoeder trend, zijn er genoeg vrouwen die zich hiervan bewust zijn ; )

Wat vind jij van de discussie?

Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!
Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
 1. Vind het jammer dat Loes er zo over denkt. Ik vind het juist geëmancipeerd als je ervoor kiest om bij je kinderen te blijven. Puur omdat het een keuze is en geen door de maatschappij opgedrongen ideaal omdat je minder zou zijn als vrouw. Ik vind de bijna gedwongen houding dat je moet werken eerder anti-emancipatoir. Want waarom tel je pas mee, als je jezelf in honderd bochten moet wringen met baan, kinderen en sociaal leven - continu met een burn-out op de loer? Lijkt me ook niet de bedoeling

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik word er vooral heel moe van. Leven en laten leven ... zou dat niet het beste zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben een beetje klaar met dit soort discussies. Laat iedereen gewoon doen waar ze zich goed bij voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als iedereen nu eens moest doen waar hij zich zelf best bij voelt, en een ander hetzelfde laat doen zonder commentaar te geven... dat zou toch allemaal een pak mooier zijn!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Iedereen moet doen wat hij/zij zelf wilt. Als een ander daar commentaar op heeft, is dat echt hun eigen probleem. Lekker laten gaan en doen hoe jij het wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind dat iedereen haar eigen keuze hierin moet maken. Wel vind ik ook dat zowel Loes als Romy wel goed moeten beseffen dat ze het over het maken van een keuze hebben. Veel vrouwen kunnen niet kiezen. Ze moeten (parttime) werken voor het gezin, of ze moeten thuis blijven. Het is toch prachtig als iedereen kan kiezen voor wat hij/zij wilt.

  Het leuke aan dit soort discussie vind ik dan wel weer dat we allemaal ons er weer even bewust van zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb met alletwee niets. Die loedermoeder term krijg ik ook de kriebels van. Iedereen moet lekker doen waar hij of zij zich goed bij voelt toch? Het is jouw leven..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nou ja zeg... Leven en laten leven. Vooral doen wat je zelf fijn vind! Of dat nu werken is, of thuis blijven of wat dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk niet dat de keuze voor werken of thuisblijven bij je kinderen je meer of minder geëmancipeerd maakt. Zolang het een keuze is die je in goed overleg met je partner gemaakt hebt, maakt het verder ook helemaal niet uit. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik hou niet van deze discussie. iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt fulltime werken of thuis of ets daartussen in

  BeantwoordenVerwijderen

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo