Het spanningsveld tussen huishouden en kinderen opvoeden

Thuisblijfmoeder en huishouden

Thuisblijfmoeders, huismannen en het huishouden...

Het is vaak een enigszins gespannen combinatie.

Niet voor niets zijn dit soort bordjes populair:

Huishouden

 

Spanningsveld huismannen, thuisblijfmoeders en het huishouden

De keuze om fulltime te gaan zorgen is voor de meeste thuisblijfmoeders en huismannen al niet zo eenvoudig. De boodschap anno 2019 is immers: 'Wie thuis voor de kinderen zorgt doet 'niets.  De kans om er voor hun kinderen te zijn, en te investeren in hun opvoeding, jeugd en toekomst is het echter waard.

Moet ik ook het huishouden doen?

Maar dat huishouden?!

Dat is zelden een positieve reden om fulltime thuis te blijven.

Desondanks behoort het meestal wel tot het takenpakket van de huisman/thuisblijfmoeder. De kostwinnende partner is overdag immers naar zijn of haar betaalde arbeid. Vaak is het daardoor praktisch dat degene die thuis blijft ook het grootste deel van de huishoudelijke taken op zich neemt. Doe je dat niet, dan leidt dat tot een zogenoemd Huishouden van Jan Steen.

Het huishouden en ik

Dit gold ook voor mij.

In de periode dat de kinderen nog klein waren, en ik fulltime moederde, combineerde ik de zorg voor hen met het huishouden. Vaak was dat niet eens zo moeilijk. Zo droeg ik de baby's graag in een sling, en had dan prima mijn handen vrij om bijvoorbeeld te stofzuigen. En de baby had die zo geprezen quality time,  en lag gekoesterd in de warmte van mijn lichaam.

Traditioneel? Gewoon praktisch!

De taakverdeling waarbij de vrouw zorgt voor huis en haard wordt als traditioneel bestempeld. Maar in het geval van mijn man en ik, was het simpelweg de meest praktische manier om ons gezin te runnen. En in het weekend stak mijn man ook gewoon de handen uit de mouwen in het huishouden.

Hulpvaardige kostwinners zie ik trouwens ook bijna altijd terug in de interviews met andere thuisblijfmoeders.

Omdat het huishouden nu eenmaal een onontkoombaar aspect is van het gezinsleven, vind je hieronder een lijst tips om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken.

Zo maak je het huishoudelijk werk makkelijker

  1. Hanteer een huishoudschema. Doe op vaste dagen, vaste klussen. Dit zorgt voor structuur en regelmaat én voorkomt zo dat je het gevoel krijgt dat je nooit klaar bent. Dat ben je namelijk wel met een schema. Zo gauw je de dingen hebt gedaan die je die dag moest doen, ben je klaar. Niet voor niets had heel Nederland vroeger hetzelfde huishoudschema! Vind je het lastsig om zelf een schema te maken? Probeer dan eens FlyLady!
  2. Houd bij de keuze van tegels voor de badkamer alvast rekening met het feit dat badkamervloeren regelmatig gereinigd moeten worden. Ga je vloertegels kopen? Kies dan voor grote tegels. Die zijn namelijk makkelijker en sneller schoon te maken.
  3. Geef je kinderen huishoudelijke taken die passen bij hun leeftijd. Dit is een win-win situatie: zij leren belangrijke huishoudelijke vaardigheden, en jij hoeft bepaalde kleine klusjes niet te doen.
  4. Kies voor Ritme, reinheid en regelmaat. Hoe meer ritme en regelmaat hoe minder je dagelijks het wiel hoeft uit te vinden.
  5. Je baby in de box? Doe dat gerust zo nu en dan als je even wilt doorpakken.
  6. Durf keuzes te maken en stel 3 prioriteiten. Soms is het gezinsleven zo druk, dat je simpelweg niet alles kunt schoonmaken. Ben je een dag te druk om veel in het huishouden te doen? Probeer dan in ieder geval je 3 prioriteiten te doen. Bij mij zijn dat de wc schoonmaken, een opgeruimde gang, en een schoon aanrecht. Al het andere kan eventueel wachten.
  7. Ruim 's avonds voordat je naar bed gaat in ieder geval de keuken op. Je wilt niet weten hoe heerlijk het is om de volgende ochtend in een opgeruimde keuken de dag te beginnen.
  8. Wat voor vloertegels in de badkamer telt, geldt ook voor wandtegels. Hanteer bij wandtegels kopen de volgende regel: ze moeten makkelijk zijn schoon te houden. Dat betekent grote tegels en kleine voegen. Of, kies voor een badkamer zonder tegels!
  9. Word lid van Flylady.net. Dat is een Amerikaanse vrouw die je als het ware bij de hand neemt, en je met babysteps je huishouden op orde helpt te krijgen.
  10. Zorg dat je niet teveel spullen in huis hebt. Wat er niets is, hoef je ook niet op te ruimen of schoon te maken houd ik mijn kinderen altijd voor. En het is een waarheid als een koe.
  11. Doe als ik en koop een robot stofzuiger! Echt waar, het is mijn lievelingsapparaat geworden. Bovendien komt hij op plekken waar ik nooit kom.
  12. Gebruik slow cooker recepten om heerlijk te kopen, met zo min mogelijk inspanning.
  13. Kies voor een eenvoudiger leven, en gooi alles wat overbodig is van je af. Denk kaizen!

Tot slot

Op huishoudelijk werk wordt vaak een beetje neergekeken. Maar dat is eigenlijk onterecht. Want huishoudelijk werk is wel de basis voor je woonomgeving. Van een vieze, onopgeruimde woonomgeving worden mensen vaak onrustig en in het ergste geval zelfs ziek.

Dus ben je thuisblijfmoeder of huisman en is aan jouw de schone taak van het huishouden toebedeeld? Bedenk dan dat met elke huishoudelijke klus die je doet, je een beter leefklimaat voor je kinderen creëert.Lees ook over de kracht van schoonmaakazijn: een goedkoop middel met veel schoonmaakkracht.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *