Thuisblijfmoeder Fleur 8 jaar later: hoe is het nu?

thuisblijfmoeder

Er staan inmiddels heel wat thuisblijfmoeder portretten op Het Moederfront

Maar hoe is het met hen een aantal jaren later?

Vandaag een update van thuisblijfmoeder Fleur die ik interviewde in 2013.


Het interview was in 2013, dus mijn eerste vraag is: hoe is jullie gezinssituatie nu? Hoeveel kinderen, leeftijden, partner etc. 

Ons gezin bestaat inmiddels uit drie kinderen; Ewan – 12 jaar, Mack – 10 jaar en Kate – 6 jaar. Ik ben nog steeds getrouwd met Kevin en inmiddels ben ik dertig en nog wat. 

Heb je ondertussen nog opleidingen gevolgd of nieuwe werkervaring opgedaan? 


Ik heb geen formele opleidingen gevolgd sinds het vorige interview. Wel heb ik online cursussen gedaan om mijn kennis bij te spijkeren. Ik heb me helemaal verdiept in marketing via Pinterest en online ondernemen. 

Ben je nog steeds fulltime thuis bij de kinderen? Een korte speurtocht op internet leert dat je in ieder geval je eigen bedrijf hebt opgestart? 


Ja, ik ben nog steeds fulltime thuis, wat ik combineer met het werken binnen mijn eigen bedrijf. De kinderen gaan nu alle drie naar school, dus ik werk vooral als ze weg zijn. Dat was tenminste het idee totdat we ineens te maken kregen met thuisonderwijs door corona. Nu werk ik ook regelmatig ’s avonds en/of in het weekend. 

Hoe kwam je op het idee om geld te verdienen vanuit huis, en waarom op deze manier?


Ik begon met bloggen over creatieve ideeën voor moeders, en daar zaten ook vaak printables bij. Die blogs promoten via Pinterest ging me goed af, zeker nadat ik me ging verdiepen in Pinterest marketing. 

MizFlurry

Mijn blog mizflurry.nl kreeg steeds meer bezoekers, en een groot percentage daarvan kwam via Pinterest. Ik begon me daar steeds meer in te verdiepen. Ook had ik een gevoel van: 

'Er moet toch meer uit mijn blog te halen zijn, dan alleen maar hoge bezoekersaantallen en af en toe producten om te reviewen?'

Na wat onderzoek ging mijn voorkeur uit naar digitale producten. Na een gesprek met mijn vriendin en online ondernemer Sjoukje van Profbloggers heb ik de knoop doorgehakt en heb ik pinexpert.nl opgezet. 

pinexpert

Ik vind het leuk om mensen dingen te leren, ik ben niet voor niets docente geweest aan de HU Ik kan (technische) dingen duidelijk uitleggen. Al deze punten kwamen samen in mijn bedrijf.

Hoeveel jaar was je thuisblijfmoeder toen je besloot je eigen bedrijf op te starten? 


Tussen het idee om een eigen bedrijf te starten en mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel zit 1,5 jaar. Ik heb mezelf in februari 2019 ingeschreven bij de KvK. Dat was precies 8 jaar nadat ik gestopt ben bij de Hogeschool Utrecht. Toen was ik ongeveer anderhalf jaar bezig met het opzetten van mijn bedrijf. Vanaf dat mijn jongste naar de basisschool ging. 

Waarom koos je juist voor dit type bedrijf? Had het te maken met je opleiding/werkervaring en/of het feit dat het goed te combineren is met het moederschap? 


Ja, dat laatste, ik vind het heel fijn dat ik vanuit huis kan werken en mijn eigen tijd kan indelen. Je hebt zo vaak een afspraak, in de zorg, of op school. Daar ben ik nu heel flexibel in. Dat is tegelijk ook een valkuil... Toen het thuisscholen begon, kwam het grootste deel voor mijn rekening. Maar ik vond het ook leuk en bijzonder om mijn kinderen te mogen begeleiden. Online ondernemen is voor mij ideaal. Ik kan precies werken waar ik aan wil, en wanneer ik wil. Ook het feit dat je met de verkoop van digitale producten een semi-passief inkomen kunt verdienen spreekt mij erg aan. 

Hoe vind je de combinatie moeder - eigen bedrijf? 


Ik vind het wel pittig, zeker het afgelopen jaar. Ineens moest ik mijn werktijden helemaal omgooien, en na een dag thuisscholen had ik vaak nog weinig energie. Ook nu is het nog erg onzeker. Vorige week had ik mijn jongste weer een hele week thuis omdat ze verkouden was. Ik probeer maar een beetje mee te bewegen. Dat is ook weer het voordeel van een eigen bedrijf. Wat ik heel fijn vind, is dat ik mijn eigen geld verdien met iets wat ik superleuk vind om te doen. 

Heeft de periode van fulltime moederen een rol gespeeld bij het starten van je eigen bedrijf? 


Ik ben mijn creatieve blog gestart om bij te blijven op mijn vakgebied. Van het een kwam het ander. Ik merkte wel dat ik zo’n soort ‘mentale uitdaging’ nodig heb om me goed te blijven voelen.

Hoe heb je het starten van je eigen bedrijf aangepakt? Heb je een cursus ondernemerschap gevolgd bijvoorbeeld? Op internet gekeken? Advies gevraagd? Kortom hoe ging je te werk? 


Ik heb veel online cursussen en onderzoek gedaan. Ook heb ik een aantal trainingen gevolgd. Onder andere een schrijftraining, en een training om meer omzet uit mijn blog te halen. Ook heb ik online veel contact met mede-ondernemers en -bloggers. Het is fijn om te kunnen sparren. Omdat het meeste al online ging, was dat dus geen grote omschakeling het afgelopen jaar. 

Destijds vertelde je dat je op een gegeven moment weer parttime buitenshuis wilde gaan werken. Heb je dat ook gedaan? 


Nee, toen de jongste naar de basisschool ging ben ik begonnen met het opzetten van mijn bedrijf. Inmiddels zijn er ook wat dingen in ons huishouden veranderd waardoor ik het extra fijn vind om geen rekening te hoeven houden met vaste werktijden. Ik besteed gemiddeld zo'n 16 tot 24 uur per week aan mijn bedrijf.

In 2013 probeerde je je vakgebied bij te houden door te bloggen en websites te maken voor familie. Doe je dat nu nog? 


Ik blog nog steeds, maar inmiddels houd ik mijn vakgebied ook bij door in mijn bedrijf te werken. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij het Museum van Zuilen, waarvoor ik de website en communicatie doe.

Je sloot ook niet dat je iets heel anders zou gaan doen. Is dat het geval?


Dit ligt wel in het verlengde van mijn vakgebied. Maar toch, ik had acht jaar geleden niet kunnen bedenken dat nu mijn geld zou verdienen met pins bewaren op Pinterest. Dat is ook een beetje wat ik bedoelde: je weet niet hoe de wereld zich ontwikkeld. Over tien jaar kan ik wel weer wat anders doen, wat nu misschien nog niet bedacht is. 

Als je nu opnieuw zou kunnen kiezen: zou je dan weer thuisblijfmoeder worden? 


Ja, ik zou het zeker weer doen. Het blijft cliché, maar ze worden zo snel groot. De oudste is dit jaar begonnen op de middelbare school. Ik ben bij ze thuis geweest, en ik heb alsnog het gevoel dat ik dingen gemist heb. 


Hoe kijk je nu op de periode van fulltime moederen terug? 


Ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik vond het een fijne periode, vooral met kinderen onder de vier kun je zo heerlijk keutelen en ze helpen de wereld te ontdekken

Wat vind je van het idee dat je als thuisblijfmoeder stilstaat in je ontwikkeling? 


Ik ben het daar niet mee eens. Je hebt het natuurlijk zelf in de hand, maar zeker in deze periode met zoveel informatie die online (en offline) te vinden is, kun je jezelf altijd blijven ontwikkelen. Daarnaast denk ik dat het voor volwassenen nog steeds geldt, dat je jezelf niet níet kunt ontwikkelen. In iedere situatie kun je wat leren. 

Wat doe je voor ontspanning en voor jezelf? Ik probeer regelmatig een stuk te wandelen, 1 – 1,5 uur. In huis weet ik me ook goed te vermaken, bijvoorbeeld door te gamen (ik ben dol op Minecraft haha), haken of iets anders creatiefs, lezen, een bordspel of gewoon lekker muziek luisteren in de zon. Ik probeer iedere dag iets leuks voor mezelf te doen. Voorheen ging ik ook een keer per maand cocktails drinken met vriendinnen. Ik hoop dat dat snel weer kan. 

Wat vind je van het overheidsbeleid dat hamert op arbeidsparticipatie? 


Ik vind dat een ieder de keuze moet hebben om haar leven zo in te richten als ze dat zelf graag wil. Dus ik vind dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien. 

Met het opvoeden van je kinderen draag je ook bij aan een fijnere samenleving. 

Waarmee ik overigens niet zeg dat buitenshuis werkende moeders hun kinderen niet opvoeden. Ik bedoel het meer dat het ook genoeg is als fulltime zorgen en opvoeden het enige is wat je doet. Misschien doe je ook wat meer voor de buurt, ben je ergens vrijwilliger, vang je eens de kinderen van je zus of klasgenootjes op. We dragen allemaal bij. 

Wat zou jij als ervaren thuisblijfmoeder andere moeders aanraden? 


Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf vrij blijft maken. Sinds een paar jaar lees ik ook af en toe een boek over persoonlijke ontwikkeling, zoals Alles is Uitvogelbaar van Marie Forleo

thuisblijfmoeder

Het voelt soms alsof je onmisbaar bent, maar dat is niet zo. 

Daarnaast is het ook belangrijk om soms expres lui te zijn, zodat je kinderen aan hun zelfstandigheid kunnen werken. 

Daar krijgen ze niets van, sterker nog; dat is juist goed voor ze. 


Blijf op de hoogte en neem een gratis emailabonnement!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen

Een reactie posten

Fijn dat je wilt reageren!

© all rights reserved
made with by templateszoo